4 Trucs per netejar les Llars de Foc, a la primavera o a l’estiu

4 Trucs per netejar les Llars de Foc, a la primavera o a l’estiu

A Llars de Foc Valls recomanem un manteniment regular de les Llars de Foc i els Conductes de Fums. Una Llar de Foc o Estufa neta ofereix millor visió de foc, la llenya es crema millor i amb menys residus. A més, si crema una bona llenya seca, i neteja la seva xemeneia amb regularitat, es minimitza el risc d’incendis de sutge que poden danyar la seva xemeneia. Un manteniment adequat prolongarà la vida útil del seu producte i li oferirà més anys per a gaudir de la seva xemeneia.

Truc 1 Netejar el sutge del vidre

Les Estufes que tenim disposen d’un sistema anomenat entrada d’aire secundari, una aportació d’aire de combustió per la part superior del vidre (air-wash) que procura mantenir el vidre net durant el funcionament de l’estufa. Si el vidre s’embruta, normalment és suficient amb cremar intensament llenya seca durant un curt període de temps perquè la temperatura generada a l’interior  s’encarreguin de cremar les partícules de sutge adherides al vidre.

Si malgrat tot, el vidre continua quedant cobert de sutge, recomanem el següent mètode:

  1. Humitegi un paper de diari arrugat i unti’l amb cura en la cendra que quedi en el fons de l’estufa.
  2. Fregui el paper contra el vidre.
  3. Repeteixi tantes vegades com sigui necessari fins que es deixi anar el sutge.
  4. Al final, assequi el vidre amb un paper sec per a llevar el sutge, ara que s’ha quedat solt.

És un mètode més ecològic, eficient i barat que els neteja-vidres tradicionals. També disposem de diferents productes per fer aquest manteniment.

Truc 2 Buidar la cendra, però no massa

Molts usuaris netegen la cendra de la seva estufa o xemeneia, amb massa freqüència. Un llit de cendres en la base de la llar de foc és bo. Aquesta capa de cendra aïlla i protegeix la base de la llar. Les brases que queden del foc anterior també faciliten la propera encesa. Les cendres constitueixen la part no inflamable de la llenya, principalment minerals.

La cendra és un material aïllant. Ens podem trobar petites brases entre la cendra durant hores i fins i tot dies després de consumit el foc. En buidar de cendres, s’ha d’extremar la precaució i emprar una galleda amb ansa, totes dues de metall. La galleda ha de deixar-se refredar fins que no quedi rastre de brases. La cendra no es pot compostar, però sí que es pot usar com a fertilitzant quan la cendra provingui de llenya sense tractar. També ens podem desfer d’ella portant-la a la deixalleria on depenent de la població hi ha un lloc específic per cendres o bé es pot abocar al contenidor de runes.

Truc 3 Manteniment anual de xemeneies i estufes

Almenys una vegada a l’any, a Llars de Foc Valls recomanem retirar el deflector i les plaques de combustió (dobles parets) per a comprovar que estiguin en bon estat. També es recomana comprovar la graella, i la base buscant possibles danys. Raspalli de partícules de sutge, l’interior de la cambra de combustió. Les peces internes de la llar, especialment les dobles parets i el deflector es desgasten amb el pas del temps i són susceptibles de substitució.

La freqüència de recanvi d’aquestes peces depenen de la freqüència d’ús i l’exigència a la qual se sotmeti l’estufa o xemeneia. També és molt important comprovar les juntes d’estanquitat al voltant del vidre i la porta, i canviar-les en cas de desgast.

Truc 4 Netejar el conducte de fums

Qualsevol xemeneia s’ha de netejar almenys un cop a l’any. Si vostè o el seu escura-xemeneies detecten una formació de sutge accelerada, haurà d’incrementar la freqüència del manteniment.

Una estufa o una llar de foc i un conducte de fums nets són fonamentals per a aconseguir una combustió ecològica i eficient, a més de ser les bases per a impedir danys en la xemeneia, o en el pitjor dels casos un incendi de sutge en el conducte de fums. Les xemeneies que no són de combustió neta generen més residus i partícules que les estufes modernes de combustió neta o doble combustió. La llenya humida també és una font habitual de sutge. Una correcta encesa i regulació dels registres d’entrada d’aire minimitzen el sutge adherit a la cambra de combustió i al vidre.

Posi’s en contacte amb Llars de Foc Valls per a qualsevol dubte.