Pujada general del preu del ferro a nivell mundial

Pujada general del preu del ferro a nivell mundial

Hi ha efectes de la pandèmia de la COVID-19 en l’economia que no surten en les portades dels diaris de gran tirada ni en els sumaris de les notícies de televisió. En aquest últim any hem viscut trencaments d’estoc en el cas de les màscares o els guants de latex, una cosa relativament comprensible, donada la magnitud de la pandèmia, ara passa alguna cosa semblança amb les vacunes contra la COVID i en els últims dies, tenim a les empreses d’automòbils amb problemes de proveïment pels semiconductors, aquests microprocessadors fets de silici que és present en la base de tots els components electrònics.

Però, un dels grans problemes en els mercats de mig món és el notable augment de preus de l’acer i del ferro, que està en paràmetres de rècord des de fa un any.

Perquè ens fem una idea, la tona d’acer brut ha pujat de 500 a 900 euros, la qual cosa suposa una pujada de 40 euros per cada 100 quilos.

I, per què és tan important per als fabricants de xemeneies i estufes? I en conseqüència, per al client final.

Segons la forma de l’estufa, l’impacte en una estufa de 100 quilos pot estar en 50/60 euros només en el cost d’acer, al que hauríem de sumar la pujada del cost de l’energia, units als marges comercials i als impostos, la qual cosa suposa un impacte general d’almenys 1 euro per kg d’estufa.Perquè ens entenguem, si l’estufa pesa 100 quilos, la pujada és de 100 euros. Si la xemeneia o l’estufa pesa 200 kgs, la pujada és 200 euros.

Aquesta pujada és històrica per al sector . Tant la ferralla d’acer com el lingot de ferro es troben en màxims mai abans vists.

Per què està passant això?

Les dades ens parlen de xifres rècord de producció d’acer a la Xina. El gegant asiàtic està forjant més acer que la resta del món junt a causa de la creixent demanda industrial de la Xina. En 2020, el país va produir 1.050 milions de tones d’acer, xifra rècord ja que és la primera vegada que se supera la marca dels 1.000 milions.
En el que va de 2021, la matèria primera siderúrgica ha gaudit de guanys del 8,5% després d’un augment del 80% l’any passat. No obstant això, segons tots els experts, aquesta pujada no se sostindrà, però el problema està en el fet que les compres realitzades a les fàbriques d’estufes i xemeneies ja s’han vist afectades per la pujada dramàtica de preus que ha afectat sobretot els últims 4 mesos, coincidint amb la campanya d’hivern.

Però, el problema no està (només) en el preu.

Aquest augment del preu, ja problemàtic per si, està provocant que els fabricants europeus vegin en la distribució i la logística un autentico «mal de cap». Com afirma el president de AEFECC, Carlos Oliván, «fins i tot amb el contenidor ja pagat ens trobem amb el seu bloqueig en el port de torn al no concedir l’intermediari el transfer duaner veient l’augment de preu considerable que es produeix des de la data de la compra fins al lliurament». Oliván afirma que s’estan produint «pràctiques poc serioses en el mercat i la distribució de les matèries primeres».

El passat 2020 ha estat un any bo per al sector, degut en part les mesures de restricció de la mobilitat per a controlar l’expansió del COVID19 que han afectat el nostre model de vida. L’escenari pandèmic ha incrementat exponencialment el temps d’estada en les nostres llars, la qual cosa ha posat de rellevància les possibilitats de reformes espacials, de confort o d’habitabilitat… creant la necessitat de fer la nostra llar més confortable. Això ha augmentat l’interès i les adquisició de sistemes de calefacció amb xemeneia o estufa.

No obstant això, el contratemps de la distribució provocat per aquest augment de preu de la matèria primera està ocasionant que les vendes no estiguin arribant als distribuïdors finals i en conseqüència al client final. Esperem que a meitat d’any, com afirmen els experts, aquesta situació torni a la seva normalitat.

Font: AEFECC